Glutenvrije en vegan krentenbollen

Gepubliceerd op 15 mei 2024 om 10:42
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ben jij op zoek naar een fijn en luchtig krentenbollenrecept? Deze allergeenvrije krentenbollen maak je zonder gluten, koemelk en ei. Wij gebruiken ook geen haver en geen soja. De eersten waren net stenen, maar inmiddels heb ik het in de vingers. Het recept vind je hieronder ⤵

Als je net als ons veel allergenen moet vermijden zit er vaak niets anders op dan het zelf te maken. Ik was nooit echt een bakfan en bak nu ook nog niet wekelijks maar zeker 1 x per maand duik ik de keuken in voor een flinke vriezervoorraad van onze favorietje. ’s Ochtends haal ik een muffin, reepje of krentenbol uit de vriezer en die ontdooit dan in de broodtrommel.

Lilou neemt het liefst iedere dag zo’n lekkere krentenbol mee naar school. Je kunt ze trouwens prima ontdooit eten, ze hoeven niet te worden opgewarmd in de oven.

Recept voor 7 medium krentenbollen
200 ml lauwwarm water
5 gram gist
1/2 halve eetlepel suiker
20 gram gesmolten (plantaardige) boter
200 gram Schar mix brot 
1/2 theelepel zout
100 gram gewelde rozijnen (laat ze 10 min in lauwwarm water wellen) .

Zo maak je het:
1.Los de gist samen met het suiker op in een grote kom lauwwarm water en laat minstens 5 minuten staan.
2.Voeg de gesmolten roomboter toe aan het gistmengsel. Voeg de bloem samen met het zout toe. Laat het zout niet direct met de gist in aanraking komen.
3.Kneed het deeg nu goed door en voeg de uitgelekte rozijnen toe.
4.Laat minstens een uur afgedekt rijzen op 40 graden in de oven en zet er een bakje water bij.
5.Maak je handen en een ijsschep nat en schep een bol deeg op en vorm hem met je handen en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
6.Laat de broodjes nog een half uurtje afgedekt staan (eventueel weer in de oven) en verwarm de oven voor op 240°C.
7.Plaats ook tijdens het bakken een klein bakje water onderin de oven. Zodat de broodjes een knapperige korst krijgen.
8.Plaats de broodjes in het midden van de oven en draai de temperatuur meteen terug naar zo’n 180°C.
9.Bak de broodjes ongeveer 25 minuten in de oven.

In een poging ze wat bruiner te krijgen heb ik de deegbolletjes voor dat ze in de oven gingen ingesmeerd met een mixje van wat abrikozenjam en rijstmelk, maar ze blijven wat bleek. Smaken er niet minder om trouwens. Mocht jij nog tips hebben om ze een tintje te geven, laat het me hieronder weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.